Välkommen till Furusund

Porten till hav och skärgård! En levande ö, fylld av historia.

 
 

 

Nord-sydlinjen lägger till i Furusund 2017 

Nordsyd

Klipp från Norrtälje tidning 24 november 2016.

 

Nord-sydlinjen får större fartyg och färre bryggor i Roslagen 2017

Nord-Sydlinjen får färre bryggor i Roslagen att landa vid nästa sommar.
Dessutom kommer större fartyg att användas, och det blir därmed möjligt att sitta på soldäck och äta under resans gång.
2017 kommer båtlinjen också att trafikera Räfsnäs och Sandhamn.

Nordsyd

Waxholmsbolaget kommer att driva Nord-sydlinjen 2017, båtlinjen som går från norr till söder tvärs igenom hela Stockholms skärgård. Nästa sommar är det sista året för linjen i det treåriga försöket.

Till nästa sommar blir det skillnader i linjen mot tidigare. Linjesträckningen förändras främst i Roslagen. 2015 angjordes 10 bryggor, 2016 angjordes 11 bryggor. Men till nästa sommar blir det bara sju bryggor.

Fejan, Arholma nord, Östersjö, Kapellskär, Norröra och Själbottna kommer inte att angöras 2017. Istället kommer Räfsnäs och Furusund med som nya bryggor.

De som är kvar fran 2016 är Simpnäs, Arholma, Lidö, Kolsvik på Yxlan och Stämmarsund på Blidö.

Den annorlunda sträckningen i den södra skärgården blir att Stavsnäs utgår och istället tillkommer Sandhamn. Därmed kommer linjen att öka i attraktion tror man.

Flera och större fartyg kommer att användas, vilket gör att fler passagerare kan åka med. Man kommer också att kunna sitta utomhus, och det kommer också finnas matservering ombord.

– Med den nya rutten och de större båtarna finns ännu större möjligheter för fler resande. Man kommer kunna sitta ute på däck och dricka en öl och något gott att äta och njuta mer av själva reseupplevelsen, säger skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C), som har varit drivande i försöket.

Båtlinjen har budgeterat för 4,5 miljoner kronor för 2017, och linjen kommer att köra under nio veckor under högsäsong (juni-augusti).

- 2017 är det sista försöksåret för Nord-sydlinjen, och det är en bra idé att testa ett lite annat upplägg under det tredje försöksåret, så att vi kan fullgott utreda hur den långsiktiga framtiden blirmed Nordsyd. Sandhamn är en av skärgårdens allra mest centrala besöksmålsom lockar många besökare till skärgården, därför känns det kul att linjen nu kommer kunna angöra där, säger Gustav Hemming.

Christina Gunnarsson

christina.oberg-gunnarsson@mittmedia.

Berättarafton 2019

Torsdag 10 oktober kl 19:00

Plats: Furusunds Värdshus
Enkel supé serveras. Anmälan direkt till Värdshuset, senast 7 oktober.
Pris: 70/150 kr, kostnaden för supén tillkommer.